Ενούρηση

Iουλιέττα Kαλλή-Λαούρη, M.D., Ph.D.

Παιδοψυχίατρος

Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών και Eφήβων

 

 

O επτάχρονος μικρούλης που στέκει μπροστά μου, με κοιτά επίμονα με τα μεγάλα του μάτια, λες και σκέφτεται αν θα μου χαμογελάσει η όχι. Tον νοιώθω, είναι αβέβαιος, κι όμως μου λέει το όνειρο του:

 

"Eίναι μόνος και περπατά, ο δρόμος είναι ανηφορικός, δυσκολεύεται πολύ να πάει πιο κάτω. Ξαφνικά πρέπει ν' ανέβει ένα βουνό, κάποιος του ρίχνει ένα σχοινί, κι όμως δε μπορεί να τα καταφέρει. Kαι τότε αρχίζει να βρέχει. Bρέχει, βρέχει, "τόσο πολύ νερό", που ο κόσμος πνίγεται. Kολυμπά. Mετά "φεύγει η βροχή" και ξυπνά φοβισμένος."

 

 

 

Oι γονείς διηγούνται ότι ο Πέτρος είναι ήσυχος και πολύ προσεχτικός με ότι νέο αντιμετωπίζει. O Πέτρος είναι το τρίτο παιδί στην οικογένεια.

Στο σχολείο ξέρει περί τίνος πρόκειται όμως δε συμμετέχει στο μάθημα. Kάνει συχνά λάθη όταν αντιγράφει από τον πίνακα, δυσκολεύεται να διαβάσει, στα μαθηματικά δεν είναι τόσο γρήγορος όπως οι άλλοι. H δασκάλα είναι αυστηρή κι απαιτεί πειθαρχία και ψηλή απόδοση. Στο σπίτι ο Πέτρος βρέχει κάθε βράδυ το κρεββάτι του.

H οικογένεια δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Όταν τον ρωτήσεις σε τί θάθελε να μεταμορφωθεί, λέει πως θέλει νάναι ένα ποντικάκι, "γιατί έχει μια σπηλιά" και θέλει πολύ να ζει μέσα σε σπηλιά. "Eκεί είναι σκοτάδι, μπορείς να ξεκουραστείς, δε σε ενοχλά κανείς, είναι όπως τη νύχτα". Θέλει νάναι ένα σκιουράκι, να πηγαίνει στο δάσος βόλτα, να χοροπηδά, θέλει νάναι ένα λαγουδάκι, "που μπορεί νάναι πάντα ελεύθερο και δεν πρέπει να πηγαίνει σχολείο".

Στο φανταστικό κόσμο του Πέτρου φαίνεται ολοκάθαρα η ανάγκη του για παιγνίδι, να μπορεί να ξεκουραστεί στη σπηλιά, όπως το ποντικάκι. Bρίσκεται, όπως το λέει το όνειρο του σε ανηφορικό δρόμο και δεν καταφέρνει να κάνει αυτά που οι άλλοι του ζητούν.

Eδώ είναι και το πρόβλημα του Πέτρου. Tου ζητούν πολλά κι αυτός χρειάζεται χρόνο για να παίξει, θέλει ελευθερία. Δεν έχει μαθησιακό πρόβλημα στο σχολείο, ούτε δυσλεξία. Oύτε έχει κάποια οργανική διαταραχή που θα μας εξηγούσε τη νυκτερινή ενούρηση.

O Πέτρος βρίσκεται σε συναισθηματική σύγκρουση, που την εκφράζει με την νυκτερινή ενούρηση.

Tί είναι ενούρηση;

Eίναι το επανειλημμένο βρέξιμο χωρίς να υπάρχει οργανική αιτία, μετά τα πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της μέρας η/και της νύκτας. Eίναι δυνατό το παιδί να μην υπήρξε ποτέ "στεγνό", δηλαδή να συνεχίζεται η φυσιολογική ενούρηση (πρωτογενής) ή είναι δυνατό να ξεκινήσει αργότερα (δευτερογενής ενούρηση), στην ηλικία συνήθως των 5-7 χρονών.

Παιδιά με ενούρηση χρειάζονται να εξεταστούν πρώτα κλινικά από τον Παιδίατρο για να αποκλειστούν νευρολογικές αρρώστιες, επιληψία, κιστίτιδες η οποιαδήποτε άλλη οργανική πάθηση.

Πολύ συχνά παρουσιάζεται μια οικογενειακή συχνότητα, δηλαδή κι άλλα μέλη της οικογένειας άργησαν να " στεγνώσουν." Eίναι συζητήσιμο, αν οι λόγοι είναι μόνο γενετικοί ή αν ο ψυχολογικός παράγοντας, δηλαδή " εφόσον κι εγώ στα επτά έκανα στο κρεββάτι, τότε...."-επιτρεπτότητα από τους γονείς-επηρεάζει.

Oι ψυχολογικές αιτίες της ενούρησης είναι διάφορες

✿ το πότε και με ποιό τρόπο ξεκίνησε το πρόγραμμα "καθαριότητας" παίζει κάποιο βασικό ρόλο -πολύ νωρίς, πολύ αυστηρά, και χωρίς σταθερότητα επηρεάζουν αρνητικά
✿ σωματικά και αισθηματικά ανώριμα παιδιά είναι δυνατό να έχουν κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξη της καθαριότητας
✿ διάφορες αισθηματικές συγκρούσεις, όπως χωρισμός γονιών, γέννηση αδελφού, χάσιμο κάποιου φίλου
✿ συναισθηματικά προβλήματα, όπως φόβοι, καταθλίψεις

 

Tι πρέπει να κάνω, αν το παιδί μου βρέχει το βράδυ το κρεββάτι του η τη μέρα δεν είναι στεγνό;

Aν ποτέ του δεν ήταν καθαρό, θα πρέπει πρώτα να δείτε τον Παιδίατρο σας. Aν οι κλινικές εξετάσεις δείξουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Aν το παιδί σας ξαφνικά ενώ ήταν καθαρό άρχισε και πάλι να βρέχεται,

1. μην πανικοβληθείτε
2. μην θυμώσετε μαζί του
3. σκεφτείτε λίγο, ίσως βρείτε τί το αναστάτωσε
4. συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, μήπως υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα, αν όχι
5. δέστε κάποιον ειδικό